2016 május 10-11

A Bocuse d’Or Europe 2016 Döntő győztese, Európa Legjobb Szakácsa: Széll Tamás


Gasztronómusok és ínyencek! Jegyezzétek meg ezt a nevet: Széll Tamás!

A 34 éves séf lett idén az európai szakácsművészet legtekintélyesebb versenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének győztese. Szerdán, Budapesten, a lelkes szurkolók ezreinek szeme láttára, Széll Tamás tehetsége és kreativitása győzedelmeskedett 19 versenytársa fölött. Tamásnak sikerült a legnevesebb európai szakácsokból álló zsűrit is elkápráztatnia ételkülönlegességeivel: a faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal füstölt mangalica szalonnával, és enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagyma terméssel és barna vajjal, melyek receptje egészen az utolsó pillanatig féltve őrzött titok maradt.

Hosszú hónapokon át tartó gyakorlás, türelmes, sok kényelmetlenséggel, sikerekkel és kudarcokkal járó próbálkozások, irdatlan mértékű koncentráció után került sor a két napos embert próbáló viadalra, amelyen immáron 11 európai versenyző vívta ki a jogot, hogy a 2017. január 24-25-én, Lyonban rendezendő Bocuse d’Or világdöntőn összemérhesse a tehetségét a többi kontinensről érkező kihívóval. A franciaországi esemény páratlannak ígérkezik a verseny történetében: nem pusztán azért, mert a konyhaművészet új csillagjainak felfedezését ígéri, hanem azért is, mert ekkor ünnepeljük e különleges, a haut cuisine egyik élharcosa, Paul Bocuse által megteremtett verseny létrejöttének 30. évfordulóját.

A BOCUSE D’OR 2016. ÉVI EURÓPAI DÖNTŐJÉNEK GYŐZTESEI

  • BOCUSE D’OR – MAGYARORSZÁG

A Magyarországot képviselő Széll Tamás, az Onyx étteremből, nyerte a Bocuse d’Or Europe 2016 Döntő aranyérmét, és az ezzel járó 12.000 euró összegű pénzdíjat.

  • BOCUSE D’ARGENT – NORVÉGIA

A Norvégiát képviselő Christopher William Davidsen, a Søstrene Karlsen (Trondheim) étteremből, nyerte a Bocuse d’Or Europe 2016 Döntő verseny ezüstérmét, és az ezzel járó 9.000 euró összegű pénzdíjat.

  • BOCUSE DE BRONZE – SVÉDORSZÁG

A Svédországot képviselő Alexander Sjögren, szabadúszó séf nyerte a Bocuse d’Or Europe 2016 Döntő bronzérmét,

KÜLÖNDÍJAK

  • Halétel Különdíj: Az Izlandot képviselő Viktor Örn Andrésson, a Grillid étteremből.
  • Húsétel Különdíj: A Franciaországot képviselő Laurent Lemal, a Domaine de Riberach* (Bélesta) Executive séfje
  • Különdíj a Legjobb Commis-nak: Hampus Risberg – Svédország

11 ORSZÁG JUTOTT BE A LYONI VILÁGDÖNTŐBE
A két napos versenyen nyújtott teljesítménye alapján 11 séf szerzett jogot, hogy részt vegyen a Bocuse d’Or verseny nemzetköi nagydötőé. A viadalra nyolc hóap múva, a franciaorszái Lyonban, a Sirha szakkiálíá keretéen kerü sor. De addig sem jut időa pihenére! A séek mostantó intenzí edzéprogramon vesznek rézt, hogy kellőn felkézühessenek a nagy eseméyre. Nem késées, mindegyik versenyzőazt szeretné ha őlenne a legkiváób a legjobbak kööt.

ORSZÁG

RÉSZTVEVŐ

ÉTTEREM

Magyarország Tamás SZÉLL Onyx*, Budapest
Norvégia Christopher William DAVIDSEN Søstrene Karlsen, Trondheim
Svédország Alexander SJÖGREN Freelance
Franciaország Laurent LEMAL  Domaine Riberach*, Bélesta
Izland Viktor Örn ANDRÉSSON  Grillid / Radisson SAS, Reykjavik

Finnország

Eero VOTTONEN Restaurant Olo*, Helsinki
Hollandia Jan SMINK Librije***, Zwolle
Svédország Filipe FONSECA PINHEIRO Restaurant Hôtel de Ville***, Crissier
Belgium Peter AESAERT Belgocatering, Alost
Németország Morten FALK Kadeau*, Aakirkeby
Spanyolország Dmitri ROOZ Restaurant Farm, Tallinn

A BOCUSE D’OR ÜNNEPE
2017. január 24-25-én a Bocuse d’Or a verseny fennálááak 30. éfordulóá ünepli –az ehhez métóköüméyek kööt.

Az eltelt 30 é sorá szátalan szakásversenyt rendeztek, legtöbjüet televíió show-műorok keretéen. Ezek nagy réze gyorsan el is tűt de nem úy a Bocuse d’Or! A verseny egyedüálóé úszerűkoncepcióa eleve nagy figyelmet keltett, é rézben magyaráattal is szolgá arra, hogy a Bocuse d’Or minek közöheti páatlanul hosszú idejű fennmaradáá.

A verseny nagy utat ját be 1987 óa, amikor Paul Bocuse újáa indíotta a szakmailag rangos, éméyekben gazdag rendezvéyé. Az eltelt éek sorá szakások tucatjai szereztek itt nemzetköi hínevet, ú éelkézíéi trendek kerütek a nyilváossá elé ú gasztronóiai iráyzatok bontottak zázló é korában alig-alig ismert konyhákal barákozhatott meg a nagyköösé. Nem késées, hogy a világasztronóia nagy csalája a köetkező 2017-es eseméyen ismé Paul mester eredeti cékitűée jegyéen gyűhet ösze, elsőorban azét, hogy „ konyhaműézet igazi gasztroshow legyen!”